ateliers

Spring naar informatie over de vakantieateliers.

OVER DE THEATERATELIERS

Sinds de start van KOPERGIETERY (dat toen nog Speelteater Gent heette) in 1978 worden theaterateliers opgezet voor kinderen en jongeren van 8 jaar tot 18 jaar. Tegenwoordig zijn dat wekelijkse theaterateliers en periodieke vakantie-ateliers. Ook in KG Rabot worden er wekelijks ateliers opgezet.

Ieder seizoen zijn er een 150-tal kinderen en jongeren die, in kleine groepen, aan een project werken onder leiding van regisseurs, musici, choreografen, filmmakers en/of theaterdocenten.

Deze projecten verschillen in duur, opzet, naar inhoud en vorm, maar allemaal komen ze tot stand onder leiding van ervaren mensen. Sommige projecten groeien uit tot ‘volwaardige’, reizende producties.

Er wordt niet gewerkt volgens een ‘methode’ of een educatief programma. Ateliers zijn werkplaatsen. Plekken waar kinderen en jongeren, samen met een docent/artiest aan het werk gaan in een bruisend en voedend proces. Wederzijdse inspiratie en het ontwikkelen van eigen mogelijkheden, daar gaat het om, en ook het verwerven van inzichten. Inzichten in wat theater kan zijn, in wat zich afspeelt in de wereld.

 

WAT STAAT ER SEIZOEN 2021-2022 IN DE THEATERATELIERS OP STAPEL?

° BLOK 1

Van september tot eind november onderzoeken onze jongeren samen met hun docent wat hun theatraal verbindt. Hoe verbinden theater en verbeelding ons met elkaar? We creëren vrijplaatsen om te spelen en te ensceneren. De insteek voor deze 10 ateliersessies vormt Het zelfportret. We leven in een digitale cultuur waarin we heel veel foto’s delen maar wat laten we zien? Hoe ziet het ideale zelfportret uit? Wat steken we weg? Hoe zagen de portretten van vroeger eruit? Wat als je maar één kans zou krijgen voor het portret van je leven?
We onderzoeken de geschiedenis, de inhoud, de vorm en de theatrale mogelijkheden van het zelfportret.

Dit eerste blok zal een besloten toonmoment kennen.

DOCENTEN: Dominique Collet, Anouk David, Hilde De Clercq, Wim De Winne, Bert Dobbelaere, Thomas Hoebeke, Anne Kuit, Joram Kunde, Hendrik Lebon, Pepijn Lievens, Michiel Soete, Tim Van Nuffel, Laura Vroom, Ferre Vuye

 

° BLOK 2

Van januari tot het Wild Weekend in mei gaan alle ateliergroepen aan de slag met het overkoepelende thema: DE WAARHEID BESTAAT NIET (of THEATER IS DE SCHOONSTE LEUGEN DIE ER BESTAAT)

Theater is goed kunnen liegen. Tenminste zo wordt dat toch vaak gezegd. Maar is dat ook zo?
Is theater niet juist eerlijk omdat iedereen weet dat het theater is en dus bij voorbaat niet ‘echt’? 
We liegen allemaal. Zonder op theater te staan. En dat gemiddeld drie keer per dag.
Waarom?
Omdat we mensen zijn?
Omdat de mens ‘als soort’ het  zonder te liegen nooit had overleefd?
Omdat de waarheid soms pijn doet?
Omdat het leven veel plezanter is als we een draai aan de waarheid geven?
Omdat het nu eenmaal de aard van het beestje is?

Maar wat is de plaats van ‘de waarheid’ ondertussen? Hoe weten we nog wat we wel en niet mogen geloven? In deze tijden van alternative truth en deep fake worden de grenzen tussen ‘waar’ en ‘niet waar’ steeds vager.

DOCENTEN: Anouk David, Nona Demey, Hilde De Clercq, Wim De Winne, Anne Kuit, Joram Kunde, Fée Roels, Mats Vandroogenbroeck, Ilja Van Autreve, Tim Van Nuffel, Anna Vercammen, Patrick Vervueren

Op 21en 22 mei 2022 presenteren alle kinderen en jongeren hun toonmoment in de KOPERGIETERY tijdens het WILD WEEKEND, een bruisend wilde afsluiter van het atelierjaar. 
 

° PROJECTEN

Ateliervoorstelling De Klas

60 minuten, 1 klas, 10 lessenaars, 20 stoelen, evenveel jongeren, boekentassen, pennenzakken. Een veelvoud aan stylo’s, mappen, geheimen, afwijzingen, ruzies, hormonen, vriendschappen voor eeuwig, luizen, luisteren, roepen, zuchten, leren. Gewoon, op scène, de klas, niet meer of minder dan een klas. Een atelierjuweeltje om met plezier te ontdekken. De voorstelling ging via livestream in première, maar is dit seizoen live te zien op scène! Lees alles HIER.

Wild Weekend/Theaterweekend

Elk jaar biedt KOPERGIETERY een inkijk in haar atelierwerking tijdens het ‘Theaterweekend’, dat dit seizoen doorgaat op 21 & 22 mei 2022.  Iedere ateliergroep presenteert er een toonmoment. 

 

PRAKTISCH

De Theaterateliers voor seizoen 21-22 gaan van start op zaterdag 11 september en woensdag 15 september. De deelnemers worden per mail verwittigd.

 

GOED OM WETEN

De wekelijkse theaterateliers zijn helaas reeds volzet. Daarom organiseert KOPERGIETERY tijdens schoolvakanties regelmatig vakantieateliers, zodat nieuwe kinderen en jongeren het huis en de werking kunnen leren kennen. De eerstvolgende vakantieateliers zullen plaatsvinden in de herfstvakantie. Data en uren zijn nog niet gekend.  

Indien er plaatsen vrijkomen binnen de wekelijkse ateliers, kan een kind - die deelnam aan de vakantieateliers - doorschuiven naar de wekelijkse ateliers.  Als uw kind daar zin in heeft, is het belangrijk dit te melden zodat je kind op de wachtlijst staat!

Dit is echter geen wachtlijst met nummertjes…  We selecteren de nieuwe kinderen/jongeren op basis van hun leeftijd (in sommige leeftijdsgroepen komen er meer plaatsen vrij dan in andere) en hun profiel (hoe ze binnen de bestaande groepen zouden functioneren). We vertrekken dus heel erg van de persoonlijkheid van de kinderen in de (bestaande) groep en dat bepaalt mee de instroom van nieuwe kinderen in de ateliers. Niet vergeten: énkel kinderen die reeds een vakantieatelier volgden, komen in aanmerking.

De wekelijkse theaterateliers vinden plaats in de KOPERGIETERY (Blekerijstraat) en in KG Rabot (Vlotstraat), altijd op woensdagnamiddag of zaterdagvoormiddag.  De wekelijkse Rabotateliers in KG RABOT (Vlotstraat) vinden plaats op dinsdag na school. In de Rabotateliers werken we met kinderen uit de wijk Rabot.

 

VAKANTIEATELIERS

++ ZOMERATELIERS 2022

Dit jaar gaan de zomerateliers door van ma 22 t/m vr 26 augustus, telkens van 10u tot 12u of van 14u tot 16u.

De zomerateliers richten zich tot iedereen die zin heeft om theater in al zijn facetten te ontdekken of juist verder uit te diepen. We werken samen met verschillende docenten uit de podiumkunsten. Samen met de docent maken jullie zelf theater, en ga je op zoek naar je eigen verbeelding en hoe je die theatraal in scène kan zetten.

De ateliers worden per leeftijdsgroep gegeven:

8 tot 9-jarigen : van 10u tot 12u
10 tot 11-jarigen: van 10u tot 12u          
12 tot 13-jarigen: van 10u tot 12u

14+: van 14u tot 16u
16+: van 14u tot 16u
 

Het zomeratelier kost 85 euro voor de vijf voor- of namiddagen.
Schrijf je HIER in.

Je krijgt van ons een bevestiging per mail, gevolgd door een betalingsverzoek. Pas als het inschrijvingsgeld betaald is, ben je officieel ingeschreven. Een fiscaal attest kan worden afgeleverd voor kinderen tot 12 jaar.

++ COMBINEER JE THEATERATELIERS MET EEN DANSATELIER VAN Shoonya Dance Centre

Zin om twee ateliers op één dag te combineren? Dat kan!
Shoonya Dance Centre  organiseert een dansatelier op dezelfde dagen. Het danscentrum bevindt zich vlakbij KOPERGIETERY, namelijk Stapelplein 41. Je kan dus twee ateliers op één dag combineren.

KOPERGIETERY begeleidt de ochtendgroepen van de theaterateliers naar de dansschool, waar ze hun lunch kunnen eten bij Shoonya. Het dansatelier gaat door in de namiddag. De kinderen worden opgepikt bij Shoonya.

Omgekeerd: de namiddaggroepen van de theaterateliers kunnen in de voormiddag een dansatelier volgen. Er is echter geen begeleiding van het danscentrum naar de Kopergietery. De kinderen zijn uiteraard welkom om hun lunch op te eten in ons huis.

Inschrijvingen/betalingen/info over het dansatelier vind je bij Shoonya Dance Centre. 
MEER INFO / INSCHRIJVEN: HIER

 

CONTACT